dissabte, 18 de juny del 2016

Per si te n'oblides

A vegades oblidem que som únics.

Arrossegats per un món que cerca la uniformitat (la globalització), perquè la diferència fa por, oblidem que la més immensa riquesa que tenim és que cada persona, animal o planta és única. I això les fa admirables i plenes d'una bellesa única.

No vulguis ser com tothom. La consciència que ets diferent, però digne de ser estimat. Que ets únic i, per tant, digne de ser recordat. Que els altres no poden prescindir de la teva experiència, de la teva consciència. Tot això és un signe inequívoc de la presència de la teva ànima. D'allò que ets tu.

Hi ha una escena mítica a la història del cinema. A la pel·lícula Blade Runner. Un replicant, espècie de robot amb aparença perfectament humana, creat per treballar en condicions dures a l'espai exterior, veu com tots els seus congèneres van morint. Cerca al seu inventor. Li fa veure que té consciència de la seva existència. De la por que té a morir.

El seu inventor se n'adona que el grau de consciència que va introduir en els últims models, fa que els replicants no es conformin amb la predestinació que se'ls ha donat.

Tota la pel·lícula, gira al voltant de la manera en què, el caçador que persegueix als replicants revoltats, pot distingir als replicants dels humans. No sempre, malgrat la seva experiència, ho aconsegueix.

A la mítica escena de la que us parlava, quan l'últim replicant, després de veure morir els seus companys a mans del caçador, està a punt de morir, en lloc de venjar els seus companys i matar al caçador, escull dedicar-li unes frases que són un exemple magnífic de la consciència humana de ser únic i del que ens perdem la resta quan tu no hi ets (o no t'estimes).

“És tota una experiència viure amb por ... no et sembla?.

Això és el que significa ser un esclau.

Jo ... he vist coses que vosaltres no creuríeu ... atacar naus en flames més enllà d'Orió.

He vist raigs C brillar a l'obscuritat, prop de la porta de Tannhäuser.

Tots aquests moments es perdran en el temps, com llàgrimes a la pluja.

És hora de morir”.


Lluís Tordera              Valldoreix 9 de Gener de 2009   

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.