dijous, 16 de juny del 2016

CAMINANT PEL CAMÍ D'AMOR. 12. Treball

La humilitat és la capacitat d'acceptar que qualsevol altre ens pot ensenyar coses que no sabem o que en pot saber més que nosaltres. Aquesta capacitat ha d'estar permanentment viva en nosaltres. Quan creem coses que estan per damunt de nosaltres, allà on ens hem quedat aturats perquè no hem pogut vèncer l'ego, hauríem de mirar humilment al nostre voltant. Segur que la nostra ànima ens portarà algú que sí ha pogut vèncer l'ego en aquell terreny. No cal inventar-se éssers superiors entre nosaltres i Déu, l'Absolut, l'Univers, digueu-li com vulgueu a la suma de totes les ànimes.

La raó que això sigui així és molt simple. Hem de cercar la unitat amb totes les ànimes, fins i tot aquí a la Terra, perquè recordem que som “incomplets” quan estem sols. I, a aquest que té resolta la teva mancança, segur que tu li podràs aportar alguna solució contra el seu ego que ell tampoc havia pogut trobar. Vist així, és obvi que no podem mai jutjar, ni criticar als altres. Perquè, quan ho fem, ens basem en criteris parcials. Jutgem un altre que no ha fet prou bé una cosa, perquè aquesta cosa a nosaltres ens resulta fàcil. I a l'altre li pot semblar impossible. I ens podria jutjar a nosaltres en una cosa fàcil per ell i difícil per nosaltres. Aquesta és una situació estúpida. Amb col·laboració i humilitat tot aniria millor per tothom. La humilitat és una bona cura pels judicis i les crítiques.

Aprofito per parlar de la humilitat, ara que parlem del treball, perquè és un dels llocs on més es troba a faltar. Vivim el món del treball com una competició, més que com una col·laboració. Hem creat la competència i la competitivitat que, fora de sanes iniciatives, acostuma a implicar malbaratament de recursos, discriminacions, desqualificacions, anul·lar l'altre per guanyar jo. I, en aquest ambient, és molt difícil que hi neixi la comprensió, l'ajuda perquè l'altre pugui fer-ho tant bé o millor que jo, la generositat, l'amor. I ens hi passem moltes hores al dia treballant.

Fa molt que ja no treballem per necessitat. Treballem per ambició, per ego. Qualsevol em dirà que el món està fet així. És cert. Però no s'ha fet sol. I podem desfer el que hem fet malament.

La cultura de l'excedent provoca la sobre explotació dels recursos naturals. La competitivitat l'agreuja. I, el tot s'hi val per enfonsar el contrari, provoca una catàstrofe. I no només la natura està sobre explotada. També els humans. Si ens limitéssim a treballar per obtenir el just i necessari, no estaríem com estem. I si algú pensa que ara treballem poc perquè tenim força oci, li recordaré que el nostre oci existeix de forma perversa. En realitat, s'ha convertit en un negoci per molta gent. I la paraula negoci, significa negació de l'oci. És a dir que, quan estem “descansant” seguim tenint l'impuls de consumir. I consumir és tenir més coses. Més ego. Ni pau, ni amor veritable.

Molts de vosaltres sabreu l'acudit que amaga la veritat de tota aquesta disbauxa. S'explica en versions marineres, agrícoles, ramaderes. Tant és si el protagonista és un pagès amb un petit hort o un pescador de canya o un ramader amb una sola vaca. L'executiu que els demana que treballin més, que expandeixin el negoci per al final poder gaudir de diners i, per tant, de pau i tranquil·litat, sempre és l'ego. I la resposta quan diuen que això ja ho tenen ara i no els cal tota aquesta feinada, sempre és l'ànima. Si agaféssim aquests tres personatges i els féssim conviure, tots compartirien el peix, les hortalisses i la llet. Si viuen a prop, no necessitarien grans desplaçaments, ni grans infraestructures. Ni massa hores de treball. Ni viure en concentracions humanes anònimes. No estem fets per viure tan atapeïts. Les coses s'han de fer a mida humana i també pensant en els febles.

No renego del progrés. Sinó de perquè el fem servir. El dia que el progrés ens serveixi només per ajudar els altres i no per augmentar el nostre ego, haurem avançat molt. Sense entrar a valorar actuacions posteriors, l'any 1961 els cubans que havien derrocat el dictador Batista el 1959, van fer un decret perquè, tots els alumnes que estaven a punt d'acabar la formació escolar, “perdessin” un any d'estudis per dedicar-se a eradicar l'analfabetisme, majoritari a Cuba. Ho van aconseguir en un sol any. Penseu com es podria acabar amb la misèria al món, si ens hi poséssim tots a l'hora. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.